Stage lopenTips

Zo behaal jij binnen no time de leerdoelen voor jouw stage

Grote kans dat je de opdracht krijgt om tijdens je stage enkele leerdoelen te halen. Deze leerdoelen dien je vaak zelf op te stellen. Dit kan vaak best nog lastig zijn, want de leerdoelen dienen vaak in relatie te staan met jouw studie en goed aan te sluiten bij jouw stageplek. Het is natuurlijk fijn om deze leerdoelen voor je stage zo snel mogelijk te behalen, zodat je hier geen omkijken meer naar hebt. Ben je benieuwd hoe je dit voor elkaar krijgt? Wij geven je wat goede tips!

Voorbereiden

Een goede voorbereiding is het halve werk. Je hebt waarschijnlijk van tevoren al persoonlijke leerdoelen voor je stage moeten beschrijven. Persoonlijke leerdoelen voor je stage kunnen vrij breed zijn. Enkele voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld dat je beter wilt worden in communiceren of dat je beter wilt plannen. Er zijn echter talloze mogelijkheden te bedenken. Betrek het leerdoel echt op jezelf en wat je in de komende stageperiode hoopt te verbeteren. 

Vind je het lastig om een leerdoel voor je stage te bedenken? Dan kan het een goed idee zijn om eens op het internet te zoeken naar voorbeelden. Hier kun je vast inspiratie uithalen die je kunt gebruiken bij het opstellen van jouw eigen professionele leerdoelen voor je stage. 

Het is een goed idee om de door jouw opgeschreven leerdoelen goed in je achterhoofd te houden. Het is dus geen kwestie van even opschrijven en later weer vergeten, want je dient het tijdens je stageperiode goed te onthouden. Zorg er daarom voor dat je voordat je begint je jouw leerpunten voor stage goed doorneemt. 

Koppel het leerdoel direct met stageopdrachten

Hoogstwaarschijnlijk weet je wel een beetje van tevoren al wat jou tijdens de stage te wachten staat. Het is daarom goed om alvast na te denken over welke leerdoelen bij welke werkzaamheden zouden passen. Als je dit van tevoren al een beetje goed hebt geschetst, kun je het tijdens je stage gemakkelijk met elkaar koppelen. Wanneer je het (persoonlijk) leerdoel gemakkelijk met een opdracht tijdens je stage combineert, weet je dat je in ieder geval goed bezig bent met het behalen van je leerdoelen. 

Verzamel bewijs

Grote kans dat je na je stage een stagedossier moet inleveren waarin jouw leerdoelen zijn verwerkt. Hierin wordt vaak van je verwacht dat je smart leerdoelen van je stage uitgebreid toelicht. Het is daarom handig om tijdens je stage al genoeg bewijs te verzamelen. Bedenk je jezelf ineens tijdens een stageopdracht dat het perfect bewijs zou zijn voor een leerdoel dat je hebt omschreven? Zorg er dan voor dat je dit bewijs direct bewaard. Dit kun je namelijk na je stage heel goed in jouw stagedossier gebruiken. Zodra je dit doet met al je stage leerdoelen, verzamel je al direct tijdens je stage bewijs. Dit bespaart je een hoop tijd, want als je dit nog na je stage allemaal moet terugzoeken ben je vaak veel langer bezig. Bovendien is het dan extra lastig om het juiste bewijs nog aan het juiste leerdoel te koppelen. 

Related Articles

Back to top button