RegelsStage lopenTips

Stagelopen: telt dit als werkervaring?

Ben je bijna afgestudeerd? Dan wordt het binnenkort tijd om te solliciteren voor een mooie baan. Echter kan dit best lastig zijn, omdat je als student maar weinig werkervaring hebt opgedaan. Hoogstwaarschijnlijk heb je tijdens je mbo- of hbo-studie wel stagegelopen bij een of meerdere bedrijven. Maar is stage werkervaring? Wij vertellen je het in dit artikel!

Wat is relevante werkervaring? 

We hebben het wel steeds over werkervaring, maar wat betekent werkervaring nou eigenlijk? Werkervaring is de kennis en vaardigheden die je hebt opgedaan door te werken. Deze werkervaring kun je vermelden op jouw cv om aan anderen te kunnen laten zien welke kennis en ervaring je hebt opgedaan bij een bepaald bedrijf. 

Telt stage als werkervaring? 

Omdat je waarschijnlijk nog maar weinig hebt gewerkt tijdens je studie, kan het zo zijn dat jouw cv er wat leeg uitziet. Dit is natuurlijk niet fijn, want je wilt zo veel mogelijk over jezelf en jouw ervaring kwijt op jouw cv. Met een goed cv maak je tenslotte kans op een sollicitatiegesprek voor die leuke baan. Misschien lijkt het je een goed idee om je stages te vermelden als werkervaring. Maar klopt dit wel? Tijdens je stage doe je natuurlijk relevante werkervaring op bij een bedrijf. Je bent tijdens een stage natuurlijk aan het werk, maar het is geen betaald werk (afgezien van een eventuele stagevergoeding). Daarom is het lastig om te bepalen of een stage nu echt onder werkervaring valt. Wat hierom handig is om te doen, is om meerdere versies van jouw cv te maken. Een cv waarbij je jouw stage(s) vermeldt onder het kopje werkervaring en een cv waarbij je jouw stage(s) vermeldt onder het kopje opleidingen. Hieronder verklaren wij de voor- en nadelen van deze verschillende versies.

Stage vermelden onder kopje werkervaring

Heb je weinig bijbaantjes en andere werkervaring? Dan wil je natuurlijk het liefst jouw stage vermelden onder het kopje werkervaring. Dit is dan ook goed om te doen, want zo vul je jouw cv op. Een beter ingevuld cv maakt natuurlijk meer indruk dan een vrij karig cv. Wat hierbij belangrijk is om te onthouden is dat je niet te veel nadruk legt op de stage die je hebt gelopen. Je moet juist naar voren laten komen wat je tijdens deze stage hebt geleerd en welke verantwoordelijkheid je hierbij had. Dit is voor een bedrijf waar je gaat solliciteren namelijk veel meer van belang dan het feit dat je een stagiair was.  

Stage vermelden onder kopje opleidingen

Het zou ook een goede optie kunnen zijn om jouw stage te plaatsen onder het kopje opleidingen. Dit is vooral goed om te doen wanneer je al meer werkervaring hebt. Door jouw stage dan onder het kopje opleidingen te plaatsen, laat je het iets minder duidelijk naar voren komen. 

Het blijft lastig om te bepalen of een stage meetelt als werkervaring. Het is natuurlijk wel zo dat je ervaring hebt opgedaan in het vakgebied door stage te lopen. Laat in ieder geval op je cv zoveel mogelijk terugkomen wat je hebt geleerd en welke verantwoordelijkheden je tijdens je stage had. Dan is het aan het bedrijf zelf om te bepalen of zij vinden dat je beschikt over genoeg werkervaring in het vakgebied. 

Related Articles

Back to top button