RegelsStage lopenStage zoekenTips

Is stagevergoeding verplicht?

Zeg je stage, dan zeg je stagevergoeding. Tenminste, dat is wat je waarschijnlijk hoopt te krijgen als je binnenkort stage gaat lopen. Je hoort namelijk vast vaak van andere studenten op mbo of hbo dat zij een stagevergoeding krijgen. Maar hoe zit het nu precies met deze stagevergoeding? Want is een stagevergoeding verplicht? Om voor jou alles helder op een rijtje te krijgen, vertellen wij je in dit artikel alles wat je wilt weten over een stagevergoeding. 

Stagevergoeding mbo

Ben je een mbo-student en ga je binnenkort stagelopen? Dan vraag je jezelf vast af of je stagevergoeding krijgt. Dat zit zo: dit is afhankelijk van het bedrijf waar je stage gaat lopen. Een stagevergoeding voor mbo is dus niet verplicht. Waar in 2020 nog een voorstel werd gedaan om een mbo stagevergoeding verplicht te maken, is dit er nog niet doorgekomen. Of dit in de toekomst gaat veranderen, is nog maar de vraag. Ondanks het feit dat een mbo stagevergoeding niet verplicht is, geven wel steeds meer bedrijven een stagevergoeding aan mbo-studenten.

De gemiddelde stagevergoeding voor mbo-studenten ligt op 182 euro. Dit is op basis van een vierdaagse stageweek. Bij vijf dagen stagelopen is de gemiddelde stagevergoeding 227 euro per maand.

Stagevergoeding hbo

Hoe zit het met een stagevergoeding bij hbo? Eigenlijk hetzelfde als bij mbo, de stagevergoeding wordt door het bedrijf zelf bepaald. Een hbo stagevergoeding is dus niet verplicht. Echter geldt ook hierbij dat veel bedrijven hbo-studenten wel een stagevergoeding bieden, ondanks het feit dat een stagevergoeding op hbo niet verplicht is. De gemiddelde stagevergoeding voor hbo-studenten ligt tussen de 200 en 350 euro per maand.

Krijg ik een stagevergoeding?

Het is afhankelijk van het bedrijf waar je gaat stagelopen of je een stagevergoeding krijgt of niet. Vaak wordt echter in de stagevacature al vermeld of je stagevergoeding krijgt en hoeveel dit is. Mocht je dus verzekerd willen zijn van een stagevergoeding per maand, zou je kunnen kijken of je een toffe stagevacature kunt vinden waarbij ook is beschreven dat je een stagevergoeding krijgt. Echter draait een stage natuurlijk wel om een proces waarbij je meer gaat leren en jezelf gaat ontwikkelen en niet om de stagevergoeding. Toch is een vergoeding per maand voor je stage natuurlijk wel een mooie beloning voor het werk dat je verricht tijdens je stage, dus het zou zeker mooi meegenomen zijn als je stagevergoeding krijgt. 

Hoewel een verplichte stagevergoeding zeker niet gegarandeerd is, komt het wel steeds vaker voor dat bedrijven studenten een stagevergoeding bieden. Of je een stagevergoeding krijgt voor je stage, kan te maken hebben met verschillende factoren. Zo kan bijvoorbeeld een startup niet altijd een stagevergoeding bieden omdat het nog in de beginfase zit, of kan het juist zo zijn dat wanneer een bedrijf makkelijk meerdere stagiairs kan vinden de stagevergoeding lager kan zijn. Ook kan weer een ander bedrijf juist een hoge stagevergoeding bieden. Bovendien kan de hoogte van je stagevergoeding bepaald worden door bijvoorbeeld het opleidingsniveau, de sector, het soort stage en het aantal uren per week. 

Related Articles

Back to top button