Tips

Dit zijn de beste tips om een stagiair te begeleiden

Ben je werkzaam bij een bedrijf en krijg je binnenkort een stagiair toegewezen? Vooral als je dit niet eerder hebt gedaan, kan dit nog wel even wennen worden. Toch zijn er een aantal tips die jou erbij kunnen helpen om de stagiair op de beste manier te begeleiden. Welke tips dit zijn? Lees snel verder, want wij vertellen het je in dit artikel. 

Begeleidingsmethodieken stagiaire

Het begeleiden van een stagiair kan soms veel van jou als stagebegeleider vragen. Om jezelf hier goed op voor te bereiden, zou je ervoor kunnen kiezen om een stappenplan of begeleidingsplan op te stellen dat jou erbij kan helpen om een stagiair te begeleiden. 

Geef duidelijke informatie

Als je het niet vaker hebt gedaan, stel je jezelf vast de volgende vraag: hoe begeleid je een stagiair? Het is misschien in het begin een beetje wennen. Als stagebegeleider is het verstandig om tijdens de eerste dagen de belangrijkste zaken duidelijk te bespreken. Het is belangrijk dat je de stagiair houvast geeft. Bespreek welke dingen hij/zij de komende maanden wil gaan leren, welke competenties en leerdoelen er opgesteld zijn en welke begeleiding deze persoon graag zou willen hebben. Door dit soort zaken duidelijk op een rijtje te hebben, wordt het voor jou als stagebegeleider ook makkelijker om tijdens de stage hier en daar wat te kunnen sturen. 

Maak duidelijke afspraken

Het is niet alleen belangrijk wat de persoon die stageloopt bij jou wil leren, ook is het van belang dat hij/zij jouw regels en die van het bedrijf opvolgt. Maak duidelijke afspraken over de werkwijze, taken en de regels binnen het bedrijf. Op deze manier ben je duidelijk naar elkaar toe en dit bevordert de manier waarop jullie kunnen werken. 

Stimuleer zelfstandigheid

Vooral in de beginfase dien je als stagebegeleider vaak iets uit te leggen. Dit hoort erbij als je een stagiair aan het begeleiden bent. Op deze manier leert hij/zij van alles over de werkzaamheden binnen het bedrijf. Naarmate de tijd vordert, is het echter ook goed om deze persoon meer zelfstandig te laten werken. Jij kunt tenslotte ook niet de hele dag bezig zijn met het begeleiden van een stagiair, want je hebt zelf ook taken die je moet uitvoeren. Om zelfstandigheid bij deze persoon te stimuleren, kun je vragen of hij/zij wat vaker zelf over mogelijke oplossingen kan nadenken en dit op kan pakken. Als je merkt dat dit vrij gemakkelijk gaat, kun je steeds meer taken zelfstandig door deze persoon laten doen. Dit scheelt jou enorm veel tijd. 

Plan evaluatiemomenten in

Het is belangrijk om tijdens de stageperiode meerdere evaluatiemomenten in te plannen. Hierin kunnen jullie naar elkaar uitspreken wat jullie van de stage vinden en hoe het tot die tijd is verlopen.

De stagiair kan naar jou uitspreken wat hij/zij van de begeleiding vindt en jij kunt deze persoon weer vertellen hoe je hem/haar als stagiair vindt. Door elkaar feedback te geven kunnen jullie ervoor zorgen dat de volgende weken tijdens de stage beter kunnen verlopen.

Of je nu een stagiair aan het begeleiden bent op een kantoor, in de zorg of in een winkel: het kan jou als stagebegeleider flink wat tijd kosten. Toch is het handig om er alles aan te doen om de stagiair tijdens deze periode zoveel mogelijk bij te brengen. Bovendien kun jij wellicht ook nog wel iets opsteken van deze persoon, dus dat is alleen maar mooi meegenomen!

Related Articles

Back to top button