Tips

Wat is een afstudeerstage?

Je hoort het wel eens voorbijkomen: een afstudeerstage. Het komt dan ook veel voor, maar het is niet voor iedereen duidelijk wat zo’n afstudeerstage nou precies inhoudt. Als je graag meer over de betekenis van een afstudeerstage zou willen weten, ben je hier op de juiste plaats. Wij vertellen je in dit artikel alles wat je wilt weten over een afstudeerstage. 

Wat houdt een afstudeerstage in? 

Een afstudeerstage is, zoals de naam al doet vermoeden, het laatste onderdeel van jouw studie. Tijdens een afstudeerstage krijg je de kans om bij een bedrijf te laten zien wat jij tijdens jouw studie allemaal geleerd hebt en hoe je dit in de praktijk kunt laten zien. Door een afstudeerstage goed af te ronden, kun je aantonen dat je in staat bent om prima te functioneren in de praktijk. Je kunt jouw afstudeerstage afronden door onder andere een bijpassende afstudeeropdracht (scriptie) te maken. 
Dit is jouw grootste verantwoordelijkheid, al zal het ook wel eens voorkomen dat je tijdens jouw afstudeerstage even moet meewerken aan andere zaken binnen het bedrijf. 

Als je aan het hbo studeert, is een afstudeerstage vaak een verplicht onderdeel van je studie. Een afstudeerstage heeft vaak een duur van ongeveer vijf maanden. Als je aan de universiteit studeert, is een afstudeerstage echter niet verplicht. De keuze voor een afstudeerstage ligt hiervoor bij jou, jij bepaalt dit zelf. Je kunt in dit geval dus zelf bepalen of jij jouw scriptie wilt schrijven voor een bedrijf of dat je zelf over een ander onderwerp wetenschappelijk onderzoek doet.

Wat is een afstudeeropdracht? 

Met een afstudeeropdracht wordt ook wel je scriptie bedoeld. Dit is het belangrijkste en laatste onderdeel van jouw studie, dus het is belangrijk dat je dit succesvol afrondt. Alleen dan kun je jouw diploma behalen. Bij een afstudeeropdracht bij een bedrijf moet er vaak gekeken worden naar een bepaald probleem van dit bedrijf in de praktijk. Het bedrijf waar je de afstudeerstage volgt heeft hoe dan ook wel een vraagstuk liggen, waar jij mee aan de slag kunt gaan. De bedoeling hiervan is dus dat jij gedurende dit onderzoek steeds meer een antwoord weet te formuleren op dit vraagstuk, om uiteindelijk met aanbevelingen of een advies te komen. De bedoeling is dat het bedrijf waar je de stage doet met jouw aanbevelingen of advies het probleem kan oplossen of bijvoorbeeld makkelijker keuzes kan maken. Als je jouw afstudeeropdracht goed maakt, ben je dus echt van toegevoegde waarde voor het bedrijf. Welke eisen er aan jouw afstudeeropdracht vast zitten, is afhankelijk van jouw studie. 

Hoe vind ik een afstudeerstage?

Begint jouw afstudeerproces binnenkort? Dan is het tijd om op zoek te gaan naar een passende afstudeerstage. Gelukkig zijn er voor een afstudeerstage vrij veel vacatures beschikbaar. Dit maakt het zoeken naar een afstudeerstage een stuk makkelijker. Bij het zoeken naar een afstudeerstage is het belangrijk om te zoeken naar vacatures in de richting van jouw opleiding. Je wilt tenslotte wel jouw afstudeeropdracht bij een bedrijf doen die iets doet met de richting van jouw opleiding. Als je geen geschikte vacature kunt vinden voor een afstudeerstage, kan het bovendien ook nooit kwaad om een open sollicitatie te sturen naar een bedrijf dat je leuk vindt. Vertel waarom jij van toegevoegde waarde kan zijn voor het bedrijf met een afstudeeropdracht. Wie weet gunnen zij jou deze mogelijkheid wel, want het bedrijf zelf heeft tenslotte ook veel aan jou. 

Een afstudeerstage is dus wel een heel ander soort stage dan bijvoorbeeld een beroeps oriënterende stage. Bij een beroeps oriënterende stage is het vooral de bedoeling dat je veel leert. Bij een afstudeerstage daarentegen, is het de bedoeling dat je alles wat je hebt geleerd tijdens je studie gaat toepassen in de praktijk.

Related Articles

Back to top button