RegelsStage lopenStage zoekenTips

Stage zonder onderwijsinstelling: hoe zit dat?

Stagelopen, het is meestal gebonden aan de studie. De stage is dan een verplicht onderdeel die je moet zien te voltooien om je punten te behalen voor jouw studie. Maar hoe zit het als jij graag een stage wilt lopen, maar je geen onderwijsinstelling hebt? Want mag je een stage doen zonder onderwijsinstelling? Wij vertellen je er alles over in dit artikel.

Wat is een onderwijsinstelling? 

Wat betekent een onderwijsinstelling nou precies? Eigenlijk heel simpel: een onderwijsinstelling is een organisatie dat onderwijs aanbiedt. Dit kan dus gaan om een kleuterschool, basisschool, middelbare school, hogeschool of universiteit. 

Is het toegestaan om stage te lopen zonder onderwijsinstelling? 

Het is toegestaan om stage te lopen zonder onderwijsinstelling. Het zit namelijk zo dat iedereen die iets wilt leren en mag werken in Nederland, een stage mag doen. Echter zitten er wel voorwaarden aan verbonden als je stage gaat lopen zonder onderwijsinstelling. Denk bijvoorbeeld aan het formuleren van leerdoelen, het behalen van deze leerdoelen, een vaste stagebegeleider die wordt aangesteld en het hebben van een stageovereenkomst. Bovendien is het van belang dat leren tijdens de stage centraal staat. 

Waarom stagelopen zonder onderwijsinstelling?

Als je geen werkervaring hebt, kan het ontzettend lastig zijn om een geschikte baan te vinden. Dit is vooral lastig als je bijvoorbeeld een universitaire studie hebt gedaan, waar stage niet verplicht is. Dit kan je een achterstand opleveren bij het solliciteren, want praktijkervaring vinden bedrijven vaak belangrijk. Dit is dan ook een reden waarom afgestudeerden kiezen voor een stage nadat zij zijn afgestudeerd. Dit hoort dan niet bij hun studie, maar dit doen zij vrijwillig. Op deze manier kunnen zij namelijk ervaring opdoen in het werkveld, dat zij in een later stadium kunnen gebruiken bij een nieuwe baan. 

Waar kan ik stagelopen? 

Als je graag zou willen stagelopen zonder onderwijsinstelling, kan het lastig zijn om een passende stage te vinden. Het komt tegenwoordig namelijk vaak voor dat bedrijven een stagiair zoeken die bezig zijn met een opleiding. Maar waar kan je dan wel stage lopen? Als dit geen vereiste is, kun je het uiteraard proberen om een sollicitatie te doen. Als je een stage wilt doen zonder onderwijsinstelling, 

Related Articles

Back to top button