Stage lopenTips

Dit zijn de beste tips voor het transcriberen van een interview

Grote kans dat je tijdens je opleiding wel eens een interview hebt moeten transcriberen. Het kan ook voorkomen dat je dit tijdens of na je stage moet doen. Het transcriberen van een of meerdere interviews kan flink wat tijd kosten. Er zijn echter wel een aantal handige tips die jou kunnen helpen bij het transcriberen van een interview. Wij helpen je op weg en zetten in dit artikel de beste tips op een rij.

Wat is transcriberen? 

Wellicht is het de eerste keer dat je een transcriptie gaat maken van een interview. Dan is het natuurlijk wel handig om te weten wat transcriberen nou precies inhoudt. Nou, dat zit zo: transcriberen is het uittypen van een (gesproken) audio-opname. Waarom je vaak moet transcriberen? Het uiteindelijke doel van een transcriptie van je interview is dat je het interview beter kunt analyseren en eventueel nog kunt coderen. Transcriberen kun je doen in verschillende vormen: woordelijk transcriberen, letterlijk transcriberen en samenvattend transcriberen. 

De vorm van transcriberen die het meeste voorkomt, is woordelijk transcriberen. Hierbij schrijf je alles op wat er in de interviews gezegd wordt, maar hoef je geen aarzelingen of stopwoordjes te noteren. Bij letterlijk transcriberen is dit wel zo, hier dien je echt alles uit te typen wat je hoort. Samenvattend transcriberen houdt in dat je niet ieder woord van je interview hoeft uit te typen, maar dat je het meer samenvattend kunt beschrijven.

Transcriberen tips

Voor het transcriberen van interviews zijn er enkele goede bruikbare tips. Ten eerste is het belangrijk dat je bij een transcriptie voor je interview zorgt dat de audio van goede kwaliteit is. Om jouw interview te transcriberen is het namelijk wel nodig om alles goed te verstaan. Als jij een audio hebt van slechte kwaliteit, kun je het interview niet transcriberen zonder daar fouten in te maken. Dit is uiteraard ontzettend zonde. Al helemaal als het gaat om het transcriberen van een belangrijk interview voor bijvoorbeeld voor je scriptie.

Als je een interview moet uittypen, is het ook een goede tip om direct na het interview te beginnen. Als je net het interview dit gelijk probeert uit te typen, zit alles nog vers in het geheugen. Zo wordt het makkelijker om het interview uit te typen. Als je langer wacht met het uittypen van je interview, kunnen sommige delen van het interview misschien toch wat lastiger zijn om weer op te pakken. 

Nog een handige tip die je in je achterhoofd kunt houden als je een transcriptie moet maken van een interview, is om gebruik te maken van bepaalde transcriptiesoftware.  Je zou namelijk een interview kunnen laten transcriberen aan de hand van bepaalde software. Deze transcriptiesoftware zorgt er dan voor dat jouw interview uitgetypt bij jou wordt aangeleverd. Let er echter wel op welke transcriptiesoftware je kiest. Er zijn betaalde en gratis varianten. Bij de gratis varianten is het vaak het geval dat een transcriptie niet volledig wordt aangeleverd, waardoor je er nog steeds zelf aan moet werken. Bij betaalde versies is dit vaak wat beter. 

Related Articles

Back to top button