SolliciterenStage lopenStage zoekenTips

Zo stel je een cv op voor een stage

Is het binnenkort tijd voor jou om naar een stageplek te gaan zoeken? Solliciteren voor een leuke stage kun je natuurlijk niet doen zonder goed cv en motivatiebrief. Maar hoe stel je een goed cv op om kans te maken bij die leuke stage? Wij helpen je op weg en geven je de beste tips voor het opstellen van een professioneel cv!

Houd het kort

Grote kans dat je het liefst alles dat je ooit hebt gedaan op je cv wilt vermelden. Toch is het altijd verstandig om je cv kort maar krachtig te houden. Als jij overbodige informatie op je cv gaat zetten, is de kans groot dat de persoon die jouw cv bestudeert dit niet interessant genoeg vindt. We begrijpen maar al te goed dat je graag zo veel mogelijk over jezelf kwijt wilt, maar doe dit niet allemaal op je cv. Beschrijf op je cv alleen de belangrijkste punten. Denk aan je belangrijkste vaardigheden, kwaliteiten, werkervaring en diploma’s. Uiteraard is het ook belangrijk dat je jouw persoonlijke gegevens op je cv plaatst.

Voeg een foto toe

Bij het maken van een cv is het altijd verstandig om hier een foto op te plaatsen. Hoewel je hier wellicht niet helemaal fijn bij voelt, is het voor de werkgever vaak wel gewenst. Wanneer je een foto toevoegt aan je cv, heeft de werkgever toch een beetje een beeld bij jou als persoon. Let wel op dat als je een foto toevoegt aan je cv, deze foto wel professioneel is. Dat betekent dus geen gekke vakantiefoto of foto uit de kroeg, maar een nette, professionele foto. 

Werkervaring 

Wellicht vind je dit onderdeel van het maken van je cv nogal lastig. Dat is dan ook te begrijpen, want het kan wel eens zo zijn dat je nog niet zoveel werkervaring hebt. En dat is wel wat veel werkgevers natuurlijk willen zien. Toch heb je vast eens eerder in je leven een bijbaantje gehad of bijvoorbeeld vrijwilligerswerk gedaan. Noteer de belangrijkste (werk)ervaringen die je hebt, ook als je denkt dat dit niet goed aansluit bij de vacature. Je zou hier nog kort onder kunnen vermelden welke kwaliteiten en vaardigheden je hebt ingezet bij deze werkervaring. Zo kun je toch laten zien dat je beschikt over bepaalde kwaliteiten en vaardigheden, die wellicht ook voor de stagevacature gewenst zijn.

Pas je cv aan per vacature

Het is belangrijk dat je een goede basis van je cv hebt. Toch kan het in sommige gevallen verstandig zijn om je cv nog iets aan te passen, naar aanleiding van een bepaalde stagevacature. Wordt er in een stagevacature gevraagd om bepaalde kwaliteiten en beschik jij over deze kwaliteiten? Zorg er dan altijd voor dat je dit op je cv vermeld. Zo speel je goed in op de vacature en sta je wellicht zelfs al een streepje voor. 

Opmaak van je cv

Ben je tevreden over de inhoud van je cv? Mooi, maar je bent dan nog niet klaar om je cv te versturen. De opmaak van je cv is namelijk ook enorm belangrijk. Al is de inhoud van jouw cv nog zo goed, als de opmaak van jouw cv er niet uitziet, kun je die stage wel op je buik schrijven. Het is daarom verstandig om genoeg aandacht aan de opmaak van je cv te besteden. Iets dat goed is om te doen, is om te kijken naar een voorbeeld van een cv voor een stage. Hier zijn er tegenwoordig genoeg over te vinden. Met deze voorbeelden kun je inspiratie op doen om jouw cv zelf op te maken. Bij het maken van een curriculum vitae voor een stage, kun je ook gebruik maken van bepaalde bestaande templates. Een mogelijkheid is vaak ook om online gratis een cv voor een student te maken. Zorg er in ieder geval voor dat jouw cv er altijd strak uitziet. 

Spel- en typfouten

Werkgevers zijn allergisch voor spel- en typfouten, dus probeer dit bij een cv voor stage zeker te voorkomen. Check dit altijd nog even en laat dit ook door anderen nog even nakijken. Je kunt het maar beter zeker weten!

Related Articles

Back to top button