Stage lopenStage zoekenTips

Zo maak je een succes van jouw stage

Het stagelopen bij een bedrijf is een belangrijk onderdeel van jouw studie. Het is dus belangrijk dat jouw stage succesvol verloopt. We kunnen een stage als een succes beschouwen als jij als student veel nieuwe dingen leert en het bedrijf waar je stageloopt veel aan jouw hulp heeft. Bovendien is het belangrijk dat je jouw stageperiode goed afrondt met bijvoorbeeld een stagedossier, want hier verdien je weer studiepunten mee. Maar hoe zorg je ervoor dat je een succes maakt van je stage? In dit artikel geven wij wat goede tips voor aankomende stagiaires!

Een stagebedrijf vinden

Het begin van een succesvolle stage start bij het vinden van een geschikt stagebedrijf. Kies voor een stagebedrijf waar je denkt veel te leren, want hier draait het voornamelijk om tijdens een stage. Word je voor meerdere sollicitatiegesprekken uitgenodigd? Kies dan niet direct voor de eerste en dus wellicht de makkelijkste keuze. Kijk echt welk stagebedrijf jou het meeste aanspreekt. Je dient er tenslotte toch een aantal weken stage te lopen, dus je kunt hier maar beter een goed gevoel bij hebben.

Bereid je goed voor

Om meteen een goede indruk te maken bij jouw stagebegeleider en het bedrijf, is het belangrijk om jezelf goed voor te bereiden. Dit kun je doen door al het een en ander over het bedrijf op te zoeken van tevoren. Kijk eens naar de missie/visie van het bedrijf en waar zij voor staan. Ook kan het geen kwaad om eens de social media van het bedrijf te checken. Door alvast op de hoogte te zijn van bepaalde dingen binnen het bedrijf, wordt het voor jou makkelijker om bepaalde kwesties te begrijpen. Dit is niet alleen een voordeel voor jou, maar ook voor het bedrijf.

De juiste begeleiding

Om een succesvolle stage te realiseren, is het van belang dat je de juiste begeleiding krijgt. Vaak wordt er binnen een bedrijf iemand aangewezen als stagebegeleider. Deze persoon is het aanspreekpunt voor jouw vragen, opmerkingen en problemen. Het is de bedoeling om zo veel mogelijk te leren. Door de juiste begeleiding kun je ervoor zorgen dat je tijdens jouw stage zo veel mogelijk leert. Geef het bij jouw stagebegeleider dan ook zeker aan als je nieuwe dingen wilt leren of jezelf meer wilt ontwikkelen in bepaalde vaardigheden. Dit wordt vaak gewaardeerd, want dit toont inzet en motivatie. 

Op tijd komen

Iets dat een grote rol speelt in het behalen van een succesvolle stage, is dat je op tijd komt. Werkgevers zijn namelijk niet blij als jij iemand bent die telkens te laat op stage komt. Het is dus van belang dat in de periode dat je stageloopt, je altijd op tijd binnen bent. Zo kun je namelijk direct beginnen met werken. 

Laat je niet afleiden

Een stage betekent vaak hard werken. Je krijgt te maken met lastige opdrachten en deadlines, die je moet zien te halen. Het is dus van belang dat jij jezelf niet zo veel laat afleiden. Wees dus gemotiveerd en ga productief te werk tijdens je stage. Klets niet zo veel en ga zeker niet de hele tijd op je telefoon zitten. Ook is het geen aanrader om op internet te surfen naar dingen waar je niet mee bezig hoort te zijn. Dit is namelijk tijdens een normale baan ook niet de bedoeling. Laat je dus zo min mogelijk afleiden en zorg ervoor dat je de taken op tijd behaalt. Zo is de kans op een succesvolle stage een stuk groter. Benut je tijd dus altijd goed!

Aanpassen aan bedrijfscultuur

Iets dat ook kan meespelen in het succesvol afronden van jouw stage, is in hoeverre je jezelf aanpast aan de bedrijfscultuur. Probeer dit altijd zo goed mogelijk te doen. Je merkt vaak al binnen een korte periode hoe een cultuur in het bedrijf is. Wellicht is het bedrijf heel formeel en lopen medewerkers altijd in nette kleding. Als dit het geval is, siert het jou als stagiair als jij hieraan meedoet. 

Als jij binnenkort gaat stagelopen, kun je bovenstaande tips zeker onthouden. Deze tips kunnen jou erbij helpen om jouw stage succesvol af te ronden. Op deze manier leer jij veel, ben je van toegevoegde waarde geweest voor een stagebedrijf én heb je jouw studiepunten binnengesleept. 

Related Articles

Back to top button