Stage lopenTips

Zo bereid jij jezelf voor op je eerste stagedag

Het is zover: je eerste stagedag komt eraan. Ontzettend spannend natuurlijk, want bij een eerste stagedag is alles nieuw voor je. Nieuwe collega’s, nieuwe werkzaamheden en een nieuwe omgeving. Het is dan ook helemaal niet gek als jij enkele zenuwen hebt voor je eerste stagedag, dit hoort er een beetje bij. Toch kun je jezelf al een stuk meer op je gemak voelen als je jezelf je op de eerste stagedag een beetje kunt voorbereiden. Hoe je dit kunt doen? Je leest het in dit artikel!

Kom voorbereid

Het werkt alleen maar in je voordeel als je al het een en ander weet over het bedrijf waar je stage gaat lopen. Het is dus een goed idee om de website van het bedrijf te bekijken en bijvoorbeeld te lezen waar zij voor staan en wat de missie/visie is van het bedrijf. Het kan ook een goed idee zijn om de social media kanalen te bekijken. Wanneer je al het een en ander weet van het bedrijf, kun je bepaalde begrippen/projecten beter in een bepaalde context plaatsen. Dit komt omdat het verhaal je in dit geval dan al bekend voor komt.

Wees op tijd

Iets dat ontzettend belangrijk is voor je eerste dag op stage, is dat je op tijd bent. Probeer jouw reis naar je stage zo te plannen dat je nog ruimte hebt voor eventuele vertragingen. Plan het dus niet zo in dat je maar een paar minuten van tevoren aankomt bij bedrijf. Het kan namelijk zomaar zijn dat je een lekke band hebt, voor een open brug staat of de trein of bus hebt gemist. Het is tenslotte zo dat je beter te vroeg kunt zijn dan te laat, en zeker op je eerste dag op stage.

Introduceer jezelf

Grote kans dat je jouw stagebegeleider al eerder hebt gesproken, bijvoorbeeld bij het sollicitatiegesprek voor je stage. Deze persoon weet dan wel een beetje wie je bent, maar andere collega’s van het bedrijf natuurlijk niet. Het kan daarom nooit kwaad om even langs alle collega’s te gaan om jezelf voor te stellen. Zo kom je zelfverzekerd over en laat je zien dat je graag de connectie aangaat met anderen.

Stel veel vragen en luister goed

Op de eerste stagedag komt er waarschijnlijk veel informatie op je af. Toch hoef je niet alleen maar te luisteren, want juist het stellen van vragen is verstandig. Door de juiste vragen te stellen kom je geïnteresseerd over en dit laat merken dat je echt bereid bent om bij deze stage veel te leren. Als je vragen stelt, is het uiteraard ook belangrijk dat je goed naar het antwoord te luisteren. Probeer zoveel mogelijk informatie op de eerste stagedag op te slaan, al zal dit natuurlijk niet allemaal lukken. Er komt een hoop op je af. Het kan verstandig zijn om de belangrijkste informatie even te noteren, zodat je het altijd later even kunt terugzoeken. 

Ga niet stipt om de eindtijd naar huis

Je hebt het vast wel eens eerder in een (stage)vacature gelezen: ‘je hebt geen 9 tot 5 mentaliteit’. Zeker op je eerste stagedag is het dan ook niet de bedoeling dat je eerder naar huis gaat. Ga pas naar huis als jouw begeleider dit aangeeft. Zo laat je zien dat je gedreven bent en graag dingen wilt leren tijdens je stage en dat het bij jou niet alleen draait om vroeg naar huis gaan. Uiteraard is het ook niet de bedoeling dat je op je eerste stagedag uren langer blijft zitten, want je eerste stagedag kost al een hoop energie!

Related Articles

Back to top button