RegelsTips

Wat zijn mijn rechten als stagiair?

Iets dat veel studenten niet weten, is dat je als stagiair bepaalde rechten hebt waar je je op kunt beroepen. Ben jij benieuwd hoe deze stage wetgeving in elkaar zit? Wij helpen je op weg en maken het duidelijker in dit artikel. 

Geen officiële werknemer

Als je stageloopt ben je een stagiair en dus geen officiële werknemer van het bedrijf. Wel val je als stagiair binnen de volgende regelgevingen: de Arbeidstijdenwet en Arbeidsomstandighedenwet. De werkgever is dus verplicht om ervoor te zorgen dat jij als stagiair, net als de andere medewerkers van het bedrijf, in een veilige omgeving te werk kunnen gaan. Bovendien heb je als stagiair het recht om niet meer uren te maken dan wettelijk is toegestaan in het vakgebied waar je stageloopt. Voor jouw stage dien je een stageovereenkomst te tekenen. Deze bovenstaande punten zijn hierin benoemd, in deze stageovereenkomst staat beschreven waar jij recht op hebt. Hier kun je dus altijd op terugvallen, mocht je het ergens niet mee eens zijn tijdens jouw stageperiode. Dit zijn tenslotte de wettelijke regels en voorwaarden van jouw stage.

Leerdoelen

Het bedrijf waar jij stage gaat lopen is verplicht om jouw geformuleerde leerdoelen na te streven. Dat is dan ook een reden waarom jij vaak al voor je stage leerdoelen moet formuleren. Als jij deze leerdoelen hebt opgesteld, is het van belang dat het bedrijf en jouw studie dit goedkeuren. Mocht het dus voorkomen dat je merkt dat er vanuit jouw stagebedrijf niets aan jouw leerdoelen wordt gedaan, kun je jezelf op deze plichtberoepen. Je hebt als stagiair tenslotte deze rechten, dus maak hier dan ook gebruik van. 

Vergoeding voor je stage

Hoewel het steeds meer vanzelfsprekend wordt dat je als stagiair stagevergoeding ontvangt voor jouw stage, is een stagebedrijf niet verplicht om jou dit te geven. Dit behoort niet tot de rechten en plichten van een stage. Toch komt het wel steeds vaker voor dat bedrijven ervoor kiezen om een stagiair een stagevergoeding te bieden. Gemiddeld ligt een stagevergoeding ongeveer tussen de 100 en 500 euro per maand. 

Misschien had je geen idee van het bestaan van deze stage voorwaarden. Toch is het wel goed om dit te weten. Zo kun je voorkomen dat er misbruikt van jou als stagiair wordt gemaakt. Een goede tip is ook altijd om jouw stageovereenkomst voordat je stage begint goed door te lezen. Hier staan namelijk vaak belangrijke aspecten in verwerkt, die handig zijn om te weten. Kies er dus niet voor om direct je handtekening te zetten, lees de overeenkomst eerst echt goed door. Ook als je vragen over iets hebt, kun je dit dan bij jouw stagebedrijf aangeven. Op deze manier kunnen jullie elkaar tegemoetkomen en zo ontstaan er minder snel problemen. Ook als je tijdens je stage merkt dat de wetten over stage niet echt worden nageleefd, is het goed om dit bij je stagebedrijf aan te geven. Op deze manier kan hieraan gewerkt worden, zodat het voor beide partijen een succesvolle stage kan worden.

Dat je goed moet letten op de rechten die je hebt als stagiair, geldt zowel voor stages op het mbo als op het hbo. Het kan namelijk zo zijn dat de rechten en plichten van een stage op het mbo of hbo niet helemaal goed worden nageleefd. Let hier altijd goed op om het beste uit jouw stage te kunnen halen. Het komt gelukkig tegenwoordig maar nauwelijks voor dat stagiaires zich moeten beroepen op de rechten en plichten van een stage. Vaak is het bij een bedrijf al zodanig goed geregeld dat hier niet meer over nagedacht hoeft te worden.

Related Articles

Back to top button