Stage lopenTips

Verdedigen scriptie: dat doe je zo!

Aan het einde van je studie is het zover: je gaat een scriptie schrijven. En het blijft hier niet alleen bij schrijven, want het is ook de bedoeling dat je jouw scriptie mondeling gaat verdedigen. Dit doe je als jouw scriptie af is. Het verdedigen van jouw scriptie is van groot belang, want ook hier kun je punten mee scoren die meetellen in de eindbeoordeling van jouw scriptie. Hoe je een succes kunt maken van de verdediging van jouw scriptie? Wij helpen je op weg en zetten een aantal handige tips op een rij.

Logische opbouw en inhoud

Bij een scriptieverdediging is het van belang dat je een logische opbouw aanhoudt. Voor de opbouw van de verdediging van je scriptie, is het een goed idee om de opbouw van het schriftelijke deel te gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan de aanleiding van je scriptie, je hoofdvraag/verwachtingen, hoe je te werk bent gegaan bij je onderzoek, de resultaten, je conclusies, aanbevelingen en wat je ervan geleer hebt. Dit zijn belangrijke punten om in de verdediging van je scriptie te verwerken. Zo ben je ervan verzekerd dat je alle belangrijke punten behandeld en geen belangrijk deel van je scriptie mist. Mocht je extra inspiratie nodig hebben hiervoor, kun je ook altijd een voorbeeld presentatie van de verdediging van een scriptie van iemand anders bekijken. 

Naast de logische opbouw bij de verdediging van je scriptie, is de inhoud uiteraard ook heel belangrijk. Pak de belangrijkste onderdelen van jouw scriptie erbij en zorg ervoor dat je dit vertelt. Het draait tenslotte voor een groot deel om de resultaten van jouw scriptie, dus probeer zo veel mogelijk relevante inhoud te vertellen tijdens de verdediging van je scriptie. Belangrijk om te onthouden is dan ook dat je geen onnodige informatie dient te vertellen, want dit kan alleen maar afleiden. 

Uit het hoofd

Bij een goede verdediging is het van groot belang dat je het uit je hoofd kunt doen. Lees dus niet alles van een blaadje af, want dit komt absoluut niet professioneel over. Het is ook niet de bedoeling dat je letterlijk elk woordje uit je hoofd kent, want dit kan niet spontaan overkomen. Probeer de hoofdlijnen van je verdediging goed te kennen. Je weet tenslotte zelf het beste waar je het over hebt, want jij bent een lange tijd bezig geweest met de scriptie. 

Doe een generale repetitie

Een goede voorbereiding is het halve werk. Heb je voor je gevoel alles goed voorbereid? Dan is het tijd voor de generale repetitie. Tijd om aan anderen te laten zien wat je in huis hebt. Trommel wat familie en vrienden op en begin met de verdediging van jouw scriptie. Vraag jouw publiek om tijdens deze presentatie te letten op bijvoorbeeld de opbouw, inhoud en houding. Na de generale repetitie kan het publiek jou wat vragen stellen. Dit is goed, want zo weet je alvast een beetje welke vragen er mogelijk ook tijdens de echte verdediging van je scriptie naar voren komen. Iets dat goed is om te doen, is deze vragen noteren. Formuleer voor jezelf het juiste antwoord op deze vragen en bereid jezelf hier dus goed op voor. Dit zal jou zeker helpen bij het moment van de echte scriptieverdediging zelf.

Kleed je professioneel aan

De verdediging van je scriptie is misschien wel het belangrijkste moment van je studie. Het is dus zeker aan te raden om je voor dit moment goed te kleden. De juiste kleding dragen bij een verdediging van een scriptie komt namelijk professioneel over. Denk hier dus goed van tevoren over na!

Houd deze tips goed in je achterhoofd als jij binnenkort jouw scriptie mondeling moet gaan verdediging. Het kan jou er namelijk zeker bij helpen om jouw verdediging tot een succes te brengen. Wellicht ben je er enorm zenuwachtig voor en dat is helemaal te begrijpen. Echter zijn het echt de laatste loodjes van je studie, dus maak er het beste van!

Related Articles

Back to top button