Stagevergoeding op mbo: hoe zit het?
Ga je binnenkort stagelopen? Grote kans dat je het woord stagevergoeding dan wel eens voorbij hebt horen komen. Wat is dit precies en zou je graag willen weten of je recht hebt op een stagevergoeding op het mbo? Lees snel verder, want wij vertellen je hier alles over in dit artikel.
Wat is een stagevergoeding?
Zoals de naam al doet vermoeden is een stagevergoeding een bedrag dat je kunt krijgen voor het uitvoeren van jouw stage. Hoewel het steeds vaker voorkomt dat studenten een stagevergoeding bij een bedrijf krijgen, is dit niet altijd het geval. Bij een stage ligt namelijk de nadruk op het leren en ervaring opdoen in het werkveld. Ondanks het feit dat je bij een stage gewoon aan het werk bent, is het dus niet zo dat je altijd voor dit werk krijgt betaald. Je bent tenslotte een stagiair en geen volwaardig medewerker van het bedrijf.
Krijg ik een stagevergoeding op mbo?
Als je binnenkort stage gaat lopen bij een bedrijf, vraag je jezelf vast ook af of jij recht hebt op zo’n stagevergoeding. Of jij een stagevergoeding krijgt voor jouw stage, is afhankelijk van het bedrijf waar je gaat stagelopen. Het bedrijf bepaalt namelijk zelf of zij stagevergoeding geven en hoeveel dit is. Belangrijk om te onthouden is dat een mbo stagevergoeding dus niet verplicht is. Hoewel het er even op leek dat een stagevergoeding voor het mbo in 2020 verplicht zou worden, is dit voorstel er toch niet doorgekomen.
Let op: als een bedrijf in de cao heeft staan dat er een stagevergoeding wordt gegeven voor de stage, dan zijn ze dit verplicht na te komen. Dit zou je dus altijd even kunnen checken.
Hoeveel stagevergoeding krijgen mbo-studenten gemiddeld?
Tegenwoordig geven gelukkig veel bedrijven stagiairs op mbo een passende stagevergoeding. Een gemiddelde minimale stagevergoeding voor bijvoorbeeld mbo 2, 3 of 4 ligt op zo’n 182 euro per maand. Dit is op basis van een vierdaagse werkweek. Bij vijf dagen per week is de vergoeding gemiddeld 227 euro per maand.
Hoe wordt de stagevergoeding op mbo bepaald?
De eventuele vergoeding voor een stage op het mbo wordt bepaald aan de hand van verschillende factoren:
- Opleidingsniveau: vaak is het zo dat hoe hoger jouw opleidingsniveau is, hoe hoger de stagevergoeding wordt.
- Sector: een andere belangrijke factor dat de hoogte van de stagevergoeding voor het mbo kan bepalen, is de sector. Het is namelijk vaak zo dat bepaalde stages populairder zijn dan andere stages. Zo kan bijvoorbeeld een marketing stage minder vergoeding bieden dan een stagevergoeding op het mbo in de zorg, en andersom. De hoogte van jouw stagevergoeding is dus voor een gedeelte bepaald door jouw studierichting en vakgebied.
- Soort stage: hoeveel je voor een mbo stage krijgt betaald, heeft ook te maken met het soort stage dat je gaat lopen. Er zijn verschillende soorten stages, denk bijvoorbeeld aan een kennismakingsstage, meeloopstage of afstudeerstage.
- Aantal dagen: hoe meer uur je per week stageloopt, hoe meer stagevergoeding je krijgt.
- Het bedrijf zelf: hoe hoog jouw eventuele stagevergoeding wordt, is afhankelijk van het bedrijf zelf. Dit kan afhankelijk zin van de mate waarin het bedrijf stagiair aanneemt of hoe groot het bedrijf is. Vaak is het ook zo dat bedrijven die gemakkelijk een stagiair kunnen vinden, een kleinere vergoeding kunnen veroorloven. Bedrijven die moeilijk aan een stagiair komen, kunnen dan juist een hogere vergoeding bieden. Echter blijft het allemaal afhankelijk van het bedrijf zelf, want zij bepalen.
Aangezien tegenwoordig veel bedrijven ervoor kiezen om een stagevergoeding te bieden voor mbo-studenten, is de kans groot dat je voor jouw stage gewoon een vergoeding krijgt. Bovendien is het bij het zoeken naar een stage vaak al bij de vacature vermeld of er een stagevergoeding wordt geboden. Mocht je dus echt voor je stage op het mbo een vergoeding willen krijgen, kan je wellicht bij de vacatures zelf al vinden of dit van toepassing is of niet. Echter ligt de focus bij het stagelopen natuurlijk wel bij het leren en het ontwikkelen in het werkveld. Een stage met stagevergoeding op het mbo is daarentegen natuurlijk wel mooi meegenomen!