Stage lopenTips

Stage van huis uit: hoe kies je de beste laptop voor je stage?

Niet alle stages vinden op locatie plaats, zeker niet in het coronatijdperk waarbij thuiswerken normaal is geworden. Het nadeel van een stage die je (ten dele) van huis uit moet doen, is dat het stagebedrijf je waarschijnlijk niet van de hardware gaat voorzien die je nodig hebt. Dat betekent dat je zelf voor een laptop moet zorgen die je werkzaamheden naar behoren kan ondersteunen. Dat kan dus betekenen dat je moet investeren in een nieuwe laptop. Hoe kies je de beste laptop voor je stage?

Welke taken ga je uitvoeren op je laptop?

De allerbelangrijkste vraag die je jezelf en je stagebedrijf moet stellen, is welke taken je tijdens je stage gaat uitvoeren op je laptop. Op basis van dat gegeven, moet je een laptop kiezen met hardware én software die dat kan ondersteunen. Voor grafische vormgeving of videobewerking heb je een laptop nodig met geavanceerde hardware, zoals een snelle processor en een high-end videokaart, en voldoet een simpele laptop niet.

Bepaal het budget

Uiteraard speelt je budget een belangrijke rol in je keuze voor een passende laptop. Dit budget moet echter wel reëel zijn. Voor een paar honderd euro krijg je geen gloednieuwe laptop die geschikt is voor videobewerking. Denk je dat je budget tekort komt of wil je simpelweg niet de hoofdprijs betalen voor een nieuwe laptop? Kijk dan eens naar het aanbod van refurbished laptops om te zien of daar iets passends bij zit. Refurbished laptops zijn gebruikte laptops die weer opgelapt zijn en daardoor bijna als nieuw zijn.

Kies het besturingssysteem

Op welk besturingssysteem moet jouw nieuwe laptop voor je stage draaien: Microsoft Windows, macOS of Chrome OS? De werkzaamheden die je op laptop gaat doen kunnen je al de kant van een bepaald besturingssysteem op sturen. Maar ook is het van belang dat het aansluit bij de software waarmee je stagebedrijf werkt. Pas dan kun je optimaal samenwerken met je stagecollega’s.

Het soort laptop

Het soort laptop

Laptops komen in verschillende soorten en maten, hoewel de fabrikant en het besturingssysteem de opties kunnen beperken. Desalniettemin moet je ook de keuze maken voor welk formaat laptop voor jou praktisch en of het nodig is dat je laptop ook dienst kan doen als een tablet. Daarbij is het van belang of je de laptop eigenlijk alleen thuis gebruikt, of dat je er ook onderweg op wilt kunnen werken. In het laatste geval is een grote, lompe laptop immers niet zo praktisch.

Een nieuwe laptop koop je niet zomaar even. Het gaat om veel geld, zeker voor een student. Vergelijk verschillende laptops met elkaar en maak een weloverwogen keuze om tot de beste laptop voor jou te komen.

Related Articles

Back to top button