Stage lopen in het buitenland? Hier moet je rekening mee houden
Voor veel studenten begint het al te kriebelen als ze denken aan een buitenlandse stage. Sommigen hebben er altijd van gedroomd, terwijl anderen pas onlangs besloten hebben om voor deze uitdaging uit hun comfortzone te stappen. Het kan soms stroef verlopen om een stage in het buitenland te regelen. Daarom moeten studenten weten welke stappen ze moeten nemen voordat ze vertrekken. Benieuwd naar wat er allemaal geregeld moet worden? Lees snel verder!
Visum
Een visum is een belangrijk document bij een stage in het buitenland. Voor studenten die stage willen lopen binnen de Europese Unie is het veel gemakkelijker om toegang te krijgen tot deze mogelijkheden, omdat er geen visum of werkvergunning nodig is. Als je echter buiten Europa wil lopen, is het verkrijgen van een visum of werkvergunning verplicht. Het aanvraagproces kan ingewikkeld zijn, dus het is belangrijk om tijdig met jouw visumaanvraag te beginnen. De verwerkingstijden kunnen aanzienlijk variëren van dagen tot maanden. Daarom is een tijdige voorbereiding noodzakelijk om obstakels te voorkomen.
Verzekering
Voordat je je koffers pakt voor een spannende stage in het buitenland, is het belangrijk om je verzekeringen op orde te brengen. Je wilt niet dat je tijdens een onverwachte ziekenhuisopname je rekeningen niet kunt betalen. Bekijk vooraf welke verzekeringen je nodig hebt en of je Nederlandse verzekering over de grens geldig is. Handige tip: op de website Studentenverzekering vind je alles wat je nodig hebt, inclusief een checklist om ervoor te zorgen dat je niets mist. Lees dit grondig door, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.
Studentenreisproduct
Waar je in Nederland lekker kunt rondreizen met een studentenreisproduct, ook bekend als de OV-chipkaart, is dat feestje helaas voorbij zodra je de grens overgaat. Geen paniek, want er is een oplossing! Je kunt namelijk een ov-vergoeding aanvragen in plaats van je reisproduct. Vergeet niet om je reisproduct op tijd op te zeggen om gedoe en eventuele boetes te voorkomen. De vergoeding is € 114,92 per maand in 2024. Je kunt een ov-vergoeding ontvangen in de volgende twee situaties:
- Wanneer je een volledige opleiding in het buitenland volgt en daar studiefinanciering voor krijgt.
- Wanneer je tijdelijk naar het buitenland gaat als onderdeel van je Nederlandse opleiding, bijvoorbeeld voor een paar vakken (minor) of een stage. Zorg ervoor dat je als voltijdstudent ingeschreven blijft staan bij een Nederlandse opleiding.
Verblijfplaats
Het vinden van een geschikte accommodatie voordat je aan een stage in het buitenland begint, is geen overbodige luxe om te wennen aan een onbekend land. Maar hoe regel je dat voordat je vertrekt? In dit geval moet je actief online gaan zoeken. Verschillende platforms laten je allerlei websites zien over studentenhuisvesting in het buitenland. Daarnaast kan je ook je netwerk of sociale mediagroepen raadplegen voor waardevolle ondersteuning bij de zoektocht naar een geschikte verblijfplaats.
Tickets
Voor de hand liggend, maar niet te missen: als je stageplek ver van huis is, moet je natuurlijk een vliegticket regelen. Zorg ervoor dat je dit op tijd doet om de kosten binnen de perken te houden. Velen willen meteen een retourticket boeken, maar dat is niet altijd even handig! Je stage kan eerder beëindigd worden of juist langer duren dan gepland. Stel je voor dat je onverwacht moet terugkeren, dan baal je van die ongebruikte retourvlucht. Boek daarom een flexibel retourticket zonder specifieke terugkeerdatum. Zo behoud je alle vrijheid om op elk moment huiswaarts te keren!
Paspoort
Last but not least: zonder paspoort kun je nergens heen. Dit document is de heilige graal voor het verkrijgen van identificatie in het buitenland. Wees er zeker va dat je paspoort geldig is voor de duur van je verblijf, inclusief je vlucht naar huis. Een slimme tip: maak kopieën van je paspoort. Hoewel we niet van het ergste uitgaan, kan het verliezen van je paspoort een nachtmerrie zijn. Met de kopieën ben je in ieder geval goed voorbereid heb je een back-up indien je je identiteitsbewijs kwijtraakt.
Met deze tips ben je goed voorbereid om met vol vertrouwen stage te lopen in het buitenland. Heb je alles tot in de puntjes geregeld? Dan ben je helemaal klaar voor jouw avontuur. Denk je stiekem al aan je terugkeer naar Nederland om je carrière te starten? Misschien is werken in Heerlen of werken in Sittard wel jouw volgende stap!