RegelsSolliciterenStage lopenStage zoekenTips

Mag je stage lopen zonder opleiding?

Het is een vraag die steeds meer mensen zich tegenwoordig afvragen: kan je stage lopen zonder opleiding? In dit artikel gaan wij je antwoord geven op deze vraag. En dat niet alleen, want er komt in dit artikel nog meer aan bod. Stage lopen zonder opleiding is een onderwerp dat goed is om te behandelen, maar aan de andere kant is het ook goed om eens te kijken naar hoe het zit met een opleiding zonder stage. Want is een stage nu echt noodzakelijk of niet? Zou je hier graag meer over willen weten? Lees dan snel verder, want wij bespreken het in dit artikel. 

Stage lopen zonder opleiding

De mogelijkheid om stage te lopen zonder studie bestaat zeker. Iedereen die iets wilt leren en mag werken in Nederland, mag een stage doen. Als je echter een stage wilt doen zonder opleiding, zitten hier wel voorwaarden aan verbonden. Zo moeten er bijvoorbeeld altijd leerdoelen opgesteld worden, een stageovereenkomst getekend worden en een vaste stagebegeleider worden opgesteld. Bovendien draait het bij een stage echt om leren, dus het is belangrijk dat het leren tijdens de stage centraal staat.

Het is dus zeker mogelijk om een stage te doen zonder hiervoor een opleiding te volgen. Dit kan erbij helpen om sneller een baan te vinden als je nu nog geen werkervaring hebt. Zonder werkervaring is het tegenwoordig namelijk maar lastig om een leuke geschikte baan te vinden. Door middel van een stage hoopt men dan ervaring op te doen die zij kunnen gebruiken bij het solliciteren naar een nieuwe baan. Een stage zonder opleiding is dus eigenlijk vrijwillig, je kiest hier zelf voor.

Opleiding zonder stage

Tegenwoordig kun je ook kiezen voor een opleiding zonder stage. Dit is vaak een verkorte mbo/hbo opleiding die je kunt behalen zonder daar stage voor te lopen. Ook op sommige opleidingen aan de universiteit hoef je geen stage te lopen. Of dit echt een voordeel is, is nog maar de vraag. Door een stage te doen bij een bedrijf doe je veel ervaring op, die handig kan zijn in het werkveld in de toekomst. Als je geen stage doet tijdens je opleiding en je hebt ook geen andere relevante bijbanen gehad, kan het extra lastig zijn om na je studie aan een goede baan te komen. Werkgevers vragen tegenwoordig namelijk toch wel wat praktijkervaring op je cv. 

Een stage zonder opleiding of opleiding zonder stage zijn beide niet zo vanzelfsprekend. Toch kun je uiteraard voor een van deze opties kiezen als je dit graag wilt. Als je kiest voor een stage zonder opleiding laat het zien dat je gemotiveerd bent om ervaring in het werkveld op te doen. Kies je voor een opleiding zonder stage, moet je wel rekening houden met de eventuele gevolgen hiervan als je gaat zoeken naar een baan. Hoe dan ook kunnen we concluderen dat een stage bij een bedrijf veel voordelen biedt. Dus denk er in ieder geval goed over na welke keuze je hierbij maakt. 

Related Articles

Back to top button