SolliciterenStage lopenStage zoekenTips

Een motivatiebrief schrijven voor je stage: dat doe je zo!

Ben je druk op zoek naar openstaande stagevacatures? Misschien heb je al wel een paar toffe stagevacatures voorbij zien komen. Dan is het hoog tijd om hierop te gaan reageren, want alleen zo maak je natuurlijk kans op die mooie stageplek. Voor een stage sollicitatie is het verstandig om een CV en motivatiebrief op te sturen. Ben je benieuwd hoe je een goede motivatiebrief schrijft voor je stage? Wij geven je wat handige tips!

Laat merken dat je gemotiveerd bent

Hoe schrijf je een motivatiebrief voor stage? Nou, om te beginnen is het handig om te bedenken wat jouw motivatie voor de stage precies is. Bij een motivatiebrief voor een stageplek dien je de nadruk moet leggen op je motivatie in plaats van je werkverleden, aangezien je als student waarschijnlijk nog maar weinig relevante werkervaring hebt. Dit geldt voor alle soort motivatiebrieven voor een stage: voor bijvoorbeeld een motivatiebrief voor maatschappelijk werk, een motivatiebrief voor een stage in het buitenland of een motivatiebrief voor een afstudeerstage.

Wat moet er allemaal in een sollicitatiebrief voor stage staan? 

Om een goede stage sollicitatiebrief te kunnen schrijven, moet je natuurlijk wel weten wat de belangrijkste punten zijn om hierin te verwerken. Houd goed in je achterhoofd dat je in een stage motivatiebrief echt laat terugkomen waarom je de stageplek zo graag wilt veroveren en waarom jij degene bent die deze stage het beste kan invullen. Beantwoord in ieder geval de volgende vragen in jouw sollicitatiemail voor stage:

  • Waarom ben jij de geschikte kandidaat voor deze stageplek?
  • Wat vind je leuk aan het bedrijf van de stageplek?
  • Wat kun jij als stagiair toevoegen aan het bedrijf?
  • Waarom past de stage goed bij jouw studie?
  • Wat zou je willen bereiken met jouw stage?
  • Welke vaardigheden heb je geleerd bij bijvoorbeeld bijbaantjes die je ook bij deze stage kan inzetten?

Hoe bouw je een motivatiebrief op? 

Als je aan de slag gaat met een motivatiebrief, is het goed om na te denken over de opbouw hiervan. Het is natuurlijk wel de bedoeling dat de lezer goed bij het verhaal blijft en niet halverwege de weg kwijt is. Een handige volgorde is daarom van groot belang. Begin altijd met het trekken van de aandacht. Start jouw motivatiebrief met een originele opening, zodat je direct de aandacht van de lezer trekt. Dit is goed om te doen, want zo val je direct op tussen alle andere sollicitaties voor de stageplek. Nadat je jouw motivatiebrief bent begonnen met een sterke opening, is het verstandig om de interesse proberen te wekken. Schrijf bijvoorbeeld een leuk stukje over jouw enthousiasme voor de stageplek en het bedrijf. Als je dat gedaan hebt, is het tijd om jouw vaardigheden en talenten op een rij te zetten. Maak duidelijk wat jij het bedrijf kan bieden en waarom zij jou voor een sollicitatiegesprek moeten uitnodigen. Eindig jouw motivatiebrief met een knallende afsluiter. Vertel in ieder geval dat je graag een sollicitatiegesprek aangaat om jouw motivatie en cv extra toe te lichten. 

Haal inspiratie uit andere voorbeelden

Vind jij het lastig om een sterke motivatiebrief te schrijven? Dan kan het een goed idee zijn om eens te kijken naar een voorbeeld motivatiebrief voor een stage. Wellicht kan je inspiratie halen uit een voorbeeld sollicitatiebrief voor je stage, die je dan weer in jouw eigen motivatiebrief kan verwerken. Het is echter natuurlijk absoluut niet de bedoeling dat je letterlijk dingen overneemt uit een stage motivatiebrief voorbeeld. Het moet natuurlijk wel jouw eigen originele sollicitatie voor een stage zijn. Een motivatiebrief voorbeeld voor een stage kan je alleen een zetje in de juiste richting geven. 

Het schrijven van een motivatiebrief is vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Investeer hier dan ook zeker tijd en moeite in om kans te maken op jouw droomstage!

Related Articles

Back to top button