Tips

Dit zijn de voordelen van stagelopen

Bij veel opleidingen dien je stage te lopen bij een bedrijf. Dit is een spannende een leerzame tijd en dus een belangrijk onderdeel van jouw studie. Maar waarom wordt er bij veel opleidingen gekozen voor het feit dat studenten stage moeten lopen? Dit heeft te maken met de voordelen van stagelopen. Ben jij benieuwd naar de voordelen van een stage? Wij sommen het voor je op!

Oriënteren op de arbeidsmarkt

Een groot voordeel van een stage is dat je jezelf hierdoor kunt oriënteren op de arbeidsmarkt. Je komt erachter hoe het er in het bedrijfsleven aan toe gaat. Dit is bevorderlijk voor jouw eigen ontwikkeling. Het kan namelijk absoluut geen kwaad om alvast wat ervaring op te doen in het werkveld, want dit kan in de toekomst alleen maar goed van pas komen.

Relevante werkervaring opdoen

Tijdens een stage staat leren centraal. In jouw stageperiode zal je dus veel nieuwe dingen leren en jezelf ontwikkelen op bepaalde gebieden. Tijdens een stage doe je dus veel relevante werkervaring op, die zeker goed van pas kan komen in jouw verdere loopbaan. Bovendien is deze relevante werkervaring die je hebt opgedaan tijdens je stage ook handig voor op jouw cv. 

Je leert nieuwe mensen kennen 

Een ander voordeel van een stage is dat je tijdens deze periode veel nieuwe mensen leert kennen. Je bouwt een netwerk op, dat in een later stadium zeker nog goed van pas kan komen. Jouw netwerk met professionele vakmensen wordt dus groter en dit kan nooit kwaad. Dit kan in jouw verdere loopbaan dan ook zeker nog nuttig zijn, je weet nooit wie jou nog ergens bij kan helpen!

Je komt erachter of dit werk bij je past

Als je een stage aan het zoeken bent, is het wel handig dat je een stage zoekt dat goed bij jouw opleiding past. Je hebt deze opleiding tenslotte gekozen omdat je jezelf ergens in wilt specialiseren. Bij een stage is het dan ook belangrijk om te kijken of je dit vakgebied echt zo leuk vindt als je dacht. Wellicht bevalt het je enorm goed, of juist wat minder. Op basis van jouw stage kun je uiteindelijk wel bepalen of je jezelf dit werk na je studie ook ziet doen. 

Werkritme opbouwen

Een groot voordeel aan stagelopen is dat je een werkritme opbouwt. Dit komt goed van pas voor in de toekomst, want hierdoor weet je alvast hoe dit in elkaar zit. Een werkritme is namelijk een stuk anders dan jouw ritme in het studentenleven.

Je komt achter jouw goede en minder goede vaardigheden

Tijdens jouw stage kom je erachter waar je goed in bent en waar je wellicht wat minder goed in bent.  Ook ontdek je tijdens jouw stageperiode welke werkzaamheden binnen een bedrijf je leuk vindt en welke minder. Dit is goed om te weten, want zo weet je precies waar je jezelf in de toekomst nog in kunt ontwikkelen en welke richting je precies op wilt. 

Kans op een baan

Een ander groot voordeel van een stage is de mogelijkheid bestaat dat je kans maakt op een baan bij het bedrijf. Dit is natuurlijk alleen vaak het geval bij een succesvolle stage. Dat jij wellicht bij het bedrijf mag blijven werken, heeft voor zowel jou als voor het bedrijf flinke voordelen. Voor jou is het uiteraard tof om bij een bedrijf aangenomen te worden. Voor het bedrijf heeft het als voordeel dat zij jou en je kwaliteiten al kennen. 

Voor zowel een stage in Nederland als een buitenlandse stage heeft stagelopen flinke voordelen. Als jij dus een opleiding doet waar je een stage moet doen, is het goed om deze kans met beide handen aan te grijpen. Je zult tijdens je stageperiode veel leren en veel ervaring op doen, dus je kunt hier later zeker profijt van hebben!

Related Articles

Back to top button