Stage lopenStage zoekenTips

Dit zijn de voor- en nadelen van een stage in het buitenland

Zit jij eraan te denken om een stage in het buitenland te doen? Of je nu een stage in het buitenland op mbo of hbo niveau wilt doen, je hebt hier vaak de mogelijkheid voor. Een buitenlandse stage is een grote uitdaging en het heeft voor- en nadelen. Twijfel jij nog enorm over of je deze uitdaging moet aangaan of niet? Om jou een beter beeld te geven, zetten wij in dit artikel de voor- en nadelen van een buitenlandstage op een rij!

De voordelen van stage lopen in het buitenland

Een internationale stage kan veel voordelen bieden voor jou als student. Ben je benieuwd welke voordelen dit dan zijn? Lees snel verder, want hieronder kun je de voordelen van een stage in het buitenland vinden. 

 • Als je kiest voor een buitenlandse stage leer je een nieuwe cultuur van dichtbij kennen. Hier kun je veel van leren en dit kan bovendien goed van pas komen in de toekomst. 
 • Het is goed voor jouw persoonlijke ontwikkeling. Je dient jezelf tijdens een stage in het buitenland namelijk helemaal zelf zien te redden. Dit is natuurlijk heel anders dan je bent gewend. Een groot voordeel aan een buitenlandse stage is dat dit dus enorm goed is voor jouw persoonlijke ontwikkeling. Je wordt zelfstandiger en zult in deze periode veel over jezelf leren. 
 • Je gaat tijdens een stage in het buitenland ontzettend veel leren. Je komt namelijk terecht in een hele nieuwe cultuur waar je veel nieuwe vaardigheden en kennis zal opdoen. Deze vaardigheden en kennis zullen in de toekomst zeker nog van pas kunnen komen, dus dit is mooi meegenomen.
 • Een buitenlandse stage staat goed op jouw cv. Dit komt namelijk goed over bij bedrijven, want een buitenlandse stage laat zien dat jij gemotiveerd bent om nieuwe dingen te leren en om jezelf onder te dompelen in een nieuwe taal en cultuur. 
 • In veel gevallen heb je een betaalde stage in het buitenland, waar je dus een mooie stagevergoeding krijgt. Echter is een vergoeding voor een stage in het buitenland niet verplicht, dit wordt door het bedrijf zelf bepaald. 
 • Je bent natuurlijk niet 24/7 bezig met jouw stage, waardoor je ook nog genoeg tijd hebt om van het land te kunnen genieten en nieuwe dingen te ontdekken.
 • Het is een onvergetelijke ervaring die je niet vaak meer zal krijgen. 

De nadelen van stage lopen in het buitenland

Uiteraard zitten er ook enkele nadelen aan een stage in het buitenland. Wij sommen deze hieronder voor je op:

 • Je bent voor een bepaalde periode weg uit je vertrouwde omgeving. Vooral in de beginfase kan dit lastig zijn, omdat je last kunt krijgen van heimwee.
 • In het begin kan het bovendien lastig zijn om vrienden te maken. Je staat er in het begin alleen voor en je dient jezelf aan de nieuwe gewoontes van anderen uit de nieuwe cultuur aan te passen. 
 • Als je de taal nog niet vloeiend spreekt kan dit in je nadeel werken. Zo wordt het namelijk lastiger om makkelijk contact met anderen op te nemen. 
 • De kosten voor een stage in het buitenland liggen over het algemeen een stuk hoger. 

Nu we de voor- en nadelen van een stage in het buitenland hebben besproken, hopen we dat de keuze voor jou wat makkelijker wordt. Een buitenlandse stage voor mbo of hbo is een mooie uitdaging, dus denk er goed over na!

Related Articles

Back to top button