SolliciterenStage lopenStage zoekenTips

Dit zijn de voor- en nadelen van een open sollicitatie voor je stage

Volg jij een opleiding en moet je binnenkort stage gaan lopen? Dan is het verstandig om op tijd te beginnen met het zoeken naar een stage, want dit kan nog best een lastig proces zijn. Er zijn namelijk ook veel andere studenten op zoek naar een stage. Heb jij nou echt een droom om stage te lopen bij een bepaald bedrijf? Dan zou je kunnen proberen om hier een open sollicitatie naar te sturen voor je stage. Ben je benieuwd wat de voor- en nadelen zijn van zo’n open sollicitatie? Wij brengen je op de hoogte in dit artikel. 

De voordelen van een open sollicitatiebrief voor stage

Het sturen van een open sollicitatiebrief voor een stage heeft enkele belangrijke voordelen. Ten eerste is een open sollicitatie goed om te doen, want als het bedrijf waar je solliciteert interesse heeft kan dit hen een hoop tijd besparen. Het bedrijf hoeft in dit geval niet allemaal selectierondes te houden. Door een open sollicitatie te doen heb je in dit geval maar weinig concurrentie. 

Een ander voordeel van een open sollicitatie is dat het laat zien dat je gemotiveerd bent. Het is namelijk best een uitdagende stap dat je een open sollicitatie verstuurt, in plaats van te reageren op een openstaande stagevacature. Door een open sollicitatie te sturen laat je de werkgever zien dat je gemotiveerd bent, initiatief durft te tonen en heel erg graag aan de slag wilt bij het bedrijf.  Dit zijn eigenschappen die werkgevers vaak enorm waarderen, waardoor je een streepje voor kunt hebben. 

Nog een groot voordeel aan een open sollicitatie is dus dat je opvalt. Waar werkgevers enorm veel reacties kunnen krijgen op een bepaalde stagevacature, zullen zij niet zo veel open sollicitaties ontvangen. Bovendien zullen veel sollicitaties op een openstaande stagevacature op elkaar lijken. Deze kans is een stuk kleiner bij een open sollicitatiebrief, dus je valt hiermee veel meer op en trekt meer de aandacht van de werkgever. 

De nadelen van een open sollicitatiebrief voor stage

Er zitten ook enkele nadelen aan een open sollicitatie voor je stage. Zo kan jouw brief opzij worden geschoven omdat het weinig prioriteit heeft of je brief wordt nooit beantwoord. Ook kan het zo zijn dat de brief bij de verkeerde persoon terecht komt, waardoor het proces alleen nog maar langer duurt en de kans steeds kleiner wordt dat er iets uitkomt. 

Tips open sollicitatie

Als je kans wilt maken op een stage door middel van een open sollicitatie, moet je er uiteraard wel voor zorgen dat je open sollicitatiebrief er goed uitziet. Hoe je dit kunt doen? Wij zetten enkele open sollicitatie tips op een rij. 

  • Maak gebruik van een voorbeeld van een open sollicitatiebrief van een stage. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je voor een open sollicitatie dit voorbeeld helemaal overneemt, het is de bedoeling dat je hier inspiratie uit kunt halen. 
  • Gebruik een goede openingszin bij jouw open sollicitatie. Een sterke openingszin is belangrijk, want zo trek je direct de aandacht van de lezer. Op deze manier heeft de lezer meer de neiging om verder te lezen. 
  • Geef redenen waarom jij goed bij het bedrijf past en waarom je zo graag bij dit bedrijf je stage wilt doen. 
  • Toon oprechte interesse en laat merken dat je al het een en ander weet over het bedrijf. 
  • Gebruik eventuele referenties

Een open sollicitatie voor een stage kun je dus zeker eens overwegen. Je moet er tenslotte wel wat voor overhebben om die droomstage binnen te slepen!

Related Articles

Back to top button