SolliciterenStage zoekenTips

Dit zijn de beste tips voor het zoeken naar een stage

Een stage vinden, het is vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Je kunt namelijk best een tijd bezig zijn met het zoeken naar een geschikte stage. Want hoe kun je nu het beste naar een stage zoeken? Hier zijn best een aantal goede tips voor. Wij brengen je op de hoogte en zetten de beste tips voor het zoeken naar eens stage op een rij.

Begin ruim op tijd

Hoe vind ik een stage? Een goede tip hiervoor is om ruim op tijd te beginnen met een stage zoeken. Bedrijven zetten vaak al ruim voor de stageperiode een stagevacature online. Het is daarom dan ook goed om hier direct op te reageren. Het is namelijk niet zo dat als je één keer een sollicitatie doet, je direct wordt aangenomen voor de stage. Het zoeken naar een stage kan een lang proces zijn. Je dient vaak meerdere brieven te sturen en sollicitatiegesprekken te voeren voordat je een geschikte stage hebt gevonden. Dit geldt voor het zoeken naar een stage voor het mbo, hbo, een stage zoeken in het buitenland en ook om een afstudeeropdracht te vinden. Natuurlijk kan dit proces ook sneller gaan, maar ga ervanuit dat je toch wel even bezig bent met het zoeken naar een stage. Begin dus echt op tijd met dit proces. Zo voorkom je dat je op het laatste moment nog bezig bent met een stageplek zoeken. 

Vanuit je opleiding

Het komt vaak voor dat bedrijven zelf onderwijsinstellingen benaderen om stages aan te bieden. Hier kun je dus zeker even een kijkje nemen, wellicht zit er wel een stage bij die je echt bij jezelf vindt passen. Een groot voordeel aan het feit dat veel bedrijven zich aanmelden bij deze onderwijsinstellingen, is dat de het aanbod hiervan goed bij de studie aansluit. Zo hoef je jezelf bij dit aanbod aan stages dus niet druk te maken over het feit of het wel goed aansluit bij je opleiding. 

Netwerken

Als je een stageplaats aan het zoeken bent, is netwerken ontzettend belangrijk. Misschien ken je wel iemand die in de branche werkt waar jij een stage zoekt. Aarzel dan niet om deze persoon te benaderen. Deze persoon heeft ook weer connecties en wellicht kent hij wel iemand die nog op zoek is naar een stagiair. Sociale media speelt ook een grote rol in het netwerken. Social media kanalen kunnen heel goed van pas komen als je op zoek bent naar een stage. Vooral LinkedIn kan jou erbij helpen om een geschikt stagebedrijf te zoeken. Zorg er daarom voor dat je LinkedIn profiel up-to-date is. Benader mensen die wellicht iets voor jou kunnen betekenen. Of je een mbo, hbo, bbl, snuffelstage of afstudeerstage aan het zoeken bent, LinkedIn is een netwerk dat hierin een grote rol kan spelen. Maak hier dus zeker gebruik van. 

Goede motivatiebrief en cv

‘’Ik zoek een stageplek, maar ik vind het lastig om dit voor elkaar te krijgen’’ is iets waar veel studenten zich waarschijnlijk wel in kunnen vinden. Het is dan ook zeker geen makkelijk proces. Om kans te maken bij jouw droomstage, is het van belang dat je een goede motivatiebrief en cv opstelt. Hiermee maak je namelijk de eerste indruk, dus het is belangrijk dat deze indruk positief is. Laat je motivatiebrief en cv eerst nog aan anderen zien, zodat zij nog eventuele feedback kunnen geven. Check bovendien altijd of er geen fouten instaan, want dit maakt geen goede indruk. 

Een stage zoeken met deze tips in je achterhoofd kan jou zeker helpen. Een stage zoeken is namelijk zeker geen makkelijk proces, dus zorg ervoor dat je hier tijd en moeite in stopt.  

Related Articles

Back to top button